Ny diktsamling av Jila Mossaed

Jila Mossaed
Åttonde landet
Dikter
ISBN 978-91-85725-53-3

Utkommer i juni

I Jila Mossaeds nya dikter jamar kärleken som en förtrollad katt. Kärleken är förnyande, en skyddande skugga. Det åttonde landet ligger utanför alla gränser, är självets eller själens borg, ett stadium av frid som kan uppnås trots en mörk omvärld och exilens rotlöshet. Där finns friheten att inte tillhöra.

 

Du tog repstegen hit
efter så många år
Hängde den
längs en vägg som aldrig var vaken

 

Sju trappor upp
Sju stängda mörka korridorer
och vi är där

 

Lämnar tillbaka våra kroppar
till stjärnan som i begynnelsen
lånade oss
sina hemliga koder

 

Sen fortsätter vi
till åttonde landet
Tunna som ljus
oskuldsfulla som morgonens dagg

 

Pressröster om Åttonde landet:

 

Man ska inte glömma bort vilken kärlekspoet Jila Mossaed är. Det är lätt att fastna i bilden av henne som den ständiga exildiktaren, en skildrare av övergivandets smärta och avståndets sorg. Och det är ju i och för sig inte fel, men att enbart paketera henne under exiletiketten är att begränsa henne. Nya diktsamlingen ”Åttonde landet” fungerar som en bra påminnelse om glöden i hennes kärlekslyrik.

Ann Lingebrandt i Sydsvenskan

Alla som ännu inte har bekantat sig med Jila Mossaeds poesi bör ta denna viskning på stort allvar. Det finns helt enkelt ingen ursäkt för att fortsätta försumma hennes säregna diktvärld – och den som träder in där kommer knappast att längta ut igen.

Sebastian Lönnlöv i Svenska Dagbladet

Den skenbara enkelheten gör boken lätt att läsa men utmanande att smälta, och lagren under ytan tycks faktiskt djupna för varje verk Mossaed släpper.

Frida Lindström i Värmlands Folkblad

 

 

 

Foto: Eva Bergström

Jila Mossaed föddes i Teheran 1948. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige och har givit ut ett flertal diktsamlingar på svenska. På persiska har hon publicerat både diktsamlingar och romaner. Jila Mossaed har fått flera utmärkelser, senast Jan Fridegård-priset (2018), Karl Vennbergs pris (2019) och Erik Lindegren-priset (2019). Hon är ledamot i Svenska Akademien.