Ny diktsamling av Jila Mossaed!

 

 

 

 

 

 

Jila Mossaed är en av landets finaste exilpoeter. Hon har på ett förunderligt vis gjort svenska språket till sitt eget. Med sina skarpa iakttagelser och sitt ömsinta tilltal är hon en unik röst, en frisk vind som vitaliserar det poetiska landskapet. I den nya diktsamlingen omsluter ömheten tingen och världen, minnet och språket. Här ryms också klagan, dödsmedvetande och en varning för falska profeter.

Jila Mossaed
Vad jag saknades här
Dikter
Häftad 88 sidor
ISBN 978-91-85725-42-7
Ca pris 250:- Vårt pris 180:-
Utkommer i mars

Slutna mörka ramar
Kan man andas i sin skugga?
Ljuset
ljuder i mig om nätterna
Hemliga kroppar
strävar efter sina namn
Dystra djur
vill inte lämna sina bon
Apatiska stjärnor
blinkar inte mot mitt fönster
Jag vaknar
klädd i min grönaste hud

Foto: Eva Bergström

 

Jila Mossaed Föddes i Teheran 1948. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige och har givit ut sex diktsamlingar på svenska. På persiska har hon publicerat både diktsamlingar och romaner. Jila Mossaed har fått flera utmärkelser, senast Aftonbladets litteraturpris (2015), Frödingpriset (2016) och Kallebergerstipendiet från Svenska Akademien (2017).

 

 

 

 

Pressröster om Vad jag saknades här:

När jag för några år sedan tillsammans med en grupp författare från Stockholm var i Teheran för att möta persiska poeter kände de alla till Jila Mossaed och hennes poesi. Innan hon försvann från landet och den iranska litteraturscenen på åttiotalet räknades hon till en av de stora. Jag önskar att de fick läsa henne också nu, många böcker senare, i mjukt glittrande dikter där spiraler av mörker plötsligt öppnar sig.

Hanna Nordenhök i Expressen

Jila Mossaed kan konsten att skriva med en mättad enkelhet. Att läsa hennes dikt är som ett reningsbad.

Eva Ström i Helsingborgs Dagblad