Ny roman av Maj-Britt Wiggh

Maj-Britt Wiggh
I Julia Pastranas namn
Roman
ISBN 978-91-85725-60-1
Utkommen våren 2021

Vårt pris 200:-

 

En roman om att leva i vår tid, där den stora och lilla världen pågår samtidigt. Den handlar om rätten till ett värdigt liv genom att ge röst och upprättelse åt Julia Pastranas öde. Våra kroppar och den planet vi bor på exploateras hänsynslöst. Avgrundstratten finns. Men det gör också Paradiset, drömmen om att odla sin trädgård och skaffa en ko som motståndshandling, medan djurarter utrotas i allt snabbare takt och barn leker i antibiotikaförgiftade floder. Att fly upp i ett träd kan ibland kännas som det enda rätta

Pressröster om I Julia Pastranas namn:

Det är en djupt originell bok, språkligt driven, politiskt engagerad samhällskritik invävd i en medelålders kvinnas reflexioner över allt som kommer i hennes väg: bilder på tv, fjärran nätkontakter som förmedlar länkar, tidningsartiklar, mannens varma hand, syskonbarnbarn på besök, små fingrar djupt i fårets ull. Här finns inte en enda banal formulering, varje ord och mening öppnar ögonen för verkligheten, benämner den som på nytt.

Ingrid Elam i Dagens Nyheter

Redan titeln på Wigghs bok slungar den rakt in i en het debatt: går det att skriva i en annans namn? Var går gränsen mellan minnesvårdande hyllning och appropriering? Hur långt kan vi – eller bör vi – leva oss in i andras liv och lidande? Wiggh väljer en sammansatt form för att vrida och vända på denna problematik. Bokens mittparti, där Pastranas livshistoria berättas, kringgärdar hon med två romanpartier kallade Oron I och II. Dessa delar handlar om en kvinna som skulle kunna vara författaren själv – fast i en ytterst tillskruvad autofiktion.

Amelie Björck i Aftonbladet

Det är inte ofta en roman drabbar mig så fysiskt som Maj- Britt Wigghs ”I Julia Pastranas namn”. Berättarjaget har gått i pension och tillsammans med sin man flyttat tillskogs, till en gård där allt ska vara gott och enkelt. Men språket vill annat än harmoni. Orden forsar över sidorna i en vindlande, orolig monolog med många kommatecken och smittar mig med en stressenergi som får det att krypa i skinnet.

Malin Lindroth i Göteborgs Posten

Foto: Karin Rehnström

Maj-Britt Wiggh debuterade 1989 och har sedan dess gett ut ytterligare fem romaner, senast Herr Anue Mal 2011.

Hemsida: www.majbrittwiggh.se