Roman av Camilla Hammarström

Camilla Hammarström
Hälsningar från solen
Roman
ISBN 978-91-85725-57-1

Utkommer i september

Ca pris 300:- Vårt pris 250:-

 

 

En flicka åker på solsemester med sin mor och hennes älskare. Drömmen om havet infrias aldrig. Istället blir det en inre resa tillbaka till en barndom där allt är osäkrat. De vuxna leker sina lekar. Under charterhimlens heta sol tänker hon tillbaka på en familj som gick sönder. Alla förhoppningar som gick om intet. Den ruttnande frukten i villaträdgården. Flytten till miljonprogrammet. Hur två syskon slets isär. Flickan sitter på balkongräcket och tvekar. Ska hon ge sig ut i rymden?

Kropparnas buketter runt swimmingpoolen. Skära nyanser, några gyllenbruna. De allra brunaste är på väg att ge sig av, sista doppet bara innan flyget tar dem hem igen. Efteråt kommer nya bleka och sträcker ut sig i solstolarna. Ett blomsterur, man kan avläsa i det hur tiden förflyter. Den går också i min egen hud, Helmut har kostat på oss hela tre veckor i solen. Min solbränna mörknar för varje dag, utan att jag sett havet. Bortanför receptionen ligger terra incognita. Vi kom aldrig längre än så här.

Foto: Eva Bergström

Camilla Hammarström, född 1964, är poet och konstkritiker. Hon har gett ut åtta diktsamlingar. Senast Den synliga världen (2018).

Pressröster:

Som prosa betraktad är Hälsningar från solen just så lyriskt förtätad som man kan förvänta sig av en poet som Hammarström, med en lätthet i språket och en sällspord förmåga att fånga både verklighetens skimmer och dess skitighet.

Martina Lowden i Aftonbladet

 

Hälsningar från solen gör korta nedslag i en barndom, gestaltar klassamhällets obarmhärtighet i modernitetens skarv istället för att peka med hela handen.

Katarina Wikars i SR:s Kulturnytt