Roman av Lars Hermansson

Lars Hermansson
Till Tawa
Roman
ISBN 978-91-85725-58-8
Cirkapris 300:- Vårt pris 250:-

 

 

 

Nationalstatens stora dammbyggen har utarmat livet kring floden Narmada. Stamfolken lever i misär. En svensk familj besöker en indisk familj, bägge medelklass, och ger sig en dag ut på floden för att besöka en vis kvinna. Roddaren som tar dem dit tillhör stamfolket men vissa säger att han slår sina barn. Och att hans son kan tala med fjärilar.  Maktordningarna korsas och bryts i Lars Hermanssons nya roman. Alla har makt, alla är maktlösa. Och bara barnen kan se det osynliga.

Pojken hette Beto. Han var inte riktigt ett barn för han lekte inte. Han satt still som de vuxna och tittade på vattnet och molnen och fåglarna. Men han var inte fattig. Han hade långa, smala armar utan hår, rena byxor, snälla ögon och han log ofta mot Nora. Det gjorde inte de fattiga.

Foto: Ola Kjelbye

Lars Hermansson, född 1961, är författare och litteraturkritiker och driver konst – och litteraturscenen Bie biennal i sitt sädesmagasin i Bie. Han skriver både dikt och prosa. Till Tawa är hans elfte bok.

Pressröster om Till Tawa:

Hermansson nedtecknar brännpunkter, stämningar, ögonblick, inte en berättelse med förhistoria och fortsättning. Han månar mer om att skapa dynamik än dramatik, och han gör det skickligt. ”Till Tawa” präglas av lätthet, strömmar mer som en bäck än en flod.

Martina Lowden i SR:s Kulturnytt