Ny diktsamling av Lina Hagelbäck

Lina Hagelbäck
Kometkarta
Dikter
ISBN 978-91-85725-61-8
Vårt pris 200 :-

Utkommen 2021

Hör Lina Hagelbäck prata om och läsa sina dikter på:

http://www.ornenochkrakan.se

I Lina Hagelbäcks nya diktsamling uppstår en gåtfull astronomi med jäsande asteroider och planetsystem i extas. De älskande speglar sig i rymdens kärleksliv, söker vårda sin alltmer trasiga relation. I en stuga på landet växer dikter fram ur skörhet och laddningar, blomstrar med sommaren. Det lilla och det stora får plats på kartan, från myrstackens myllrande till kometernas uppträdande på himlavalvet. Emellanåt anländer brev från den säregna modern. För dottern är hon den starkast lysande kometen.

Foto: Cato Lein

Lina Hagelbäck, född 1971, debuterade med den prosalyriska Violencia (2013) som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hon har sedan gett ut både prosa-lyrik och dikter. Senaste boken är Akut viol (2019). Lina Hagelbäck har belönats av Samfundet De Nio och fått Kallebergerstipendiet av Svenska Akademien.

Pressröster om Kometkarta:

”Alltså, sällan läser jag en svensk dikt som tillåter mig att komma så nära, och ändå, samtidigt, finns det en respekt för det innehåll som presenteras. Det har att göra med, tror jag, att Hagelbäck konsekvent filtrerar det levda genom litteraturen. Det har alltid hos henne funnits en tilltro till språkets förmåga att göra verkligheten hanterbar och uthärdlig, att hon med sin poesi försöker visa litteraturens användbarhet. Hon lyckas, och skriver en poesi som blir en veritabel överlevnadsmanual. ”

Bernur

”Med Kometkarta visar Lina Hagelbäck att hon hör till landets främsta lyriker. Hennes problematisering av förhållandet mellan mor och dotter är klarsynt och minnesvärd”

Christian Swalander i Barometern

”Jag låter mig svepas med av det svulstiga språket, de stora känslorna och den oroväckande osäkerhet jag upptäck­er överallt i dikten och runtom mig. Ja, jag är hänförd av Hagelbäcks ro­mantiska ådra och av att få ta del av en unik poetisk röst som nästan, men bara nästan, tar i så att den spricker.”

Alice Hansen i Sydsvenskan

Att läsa Hagelbäck är att kastas mellan ytterligheter, men i ett samtidssverige där både Bodil Malmsten och Kristina Lugn har lagt ner pennan behövs en så här oroande levande poesi mer än någonsin tidigare.

Sebastian Lönnlöv i Svenska Dagbladet