
Emil Boss är född 1979 och debuterade med diktsamlingen Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi (Bonniers 2011). Han är engagerad i arbetarrörelsen och skriver återkommande för norska Klassekampen och tidningen Arbetaren. Han har även jobbat som redaktör för tidningen Syndikalisten och fackligt aktiv.
ACCELERATION
Dikter. Inbunden
ISBN 978-91-85725-38-0
Ca pris 280:- Vårt pris 200:-
Flödet accelererar. Gångtider och ledtider. Ställtider och spilltider. Väntetider och feltider. Orden arbetar i oss med exakta manövrar. Acceleration är en dikt om arbete, språk och kamp. Den består av en bok och en kvittorulle med text – fysiskt påtagliga objekt som tillsammans utgör ett konceptuellt verk.
För att köpa kvittorullen i engelsk översättning, kontakta Emil Boss: emil_boss@hotmail.com
Nominerad till Sveriges Radios lyrikpris!
för att den med form och stoff i fullkomlig förening rullar upp samtidens absurda arbetsvillkor. Rationaliseringens fyrkantiga floskler möter livets oregerliga flöde i en konceptuell stridsdikt där det lyriska språket gör motstånd mot det människofientliga systemet. Arbetets kroppsliga erfarenheter blir till en fysisk läsupplevelse som utgör ett kvitto på poesins angelägenhet.
Pressröster om Acceleration:
Mellan den strikta formen och textens tematik uppstår en ovanligt fruktbar poetisk synergi. Det är som om arbetsdelningen, det anala räknandet och gränsdragandet mellan olika funktioner letar sig in i själva texten, något som bara understryks av Boss klara och precisa språk.
Rebecka Kärde i Dagens Nyheter
Är det poesi? Ja, det blir poesi, när du läser det, när du sätter in det i accelerationssammanhanget. Exakt så här otäckt genomruttet är Sverige just nu. Boss arbete med att skildra mardrömmen riskerar hela tiden att bli schablon, men han tar sig ur fällan. Det gör han tack vare sitt ärliga uppsåt. Han visar en ny erfarenhet, och genom att det skrivna har en förankring i det upplevda blir det – håll i dig! – äkta.
Nu låter det här som en synnerligen dyster bok. Det är nog också det. Men också en ohyggligt viktig bok, som visar något kanske självklart men bortglömt – att livet är en fråga om hastighet. Att det går snabbare är vår förbannelse. Det är lätt att tappa sugen, och jag tror i mina mest missmodiga stunder på ett sätt att vi är förlorade nu. Det går inte att gå tillbaka, eller säg så här: vi kommer inte att gå tillbaka förrän det är för sent, och ibland tror jag att det redan nu är för sent.
”Var finns orden som inte ökar hastigheten?” Med denna trots allt hoppfulla retoriska fråga avslutas Boss bok, som är av det slaget att du vare sig vill eller kan värja dig mot den.
Björn Kohlström på Bernur
Det som börjar som en snygg och smart dikt som smälter samman form och ämne utvecklas mer och mer till ett drabbande vittnesmål från den hyperrationaliserade arbetsplats där varje sekund mäts och varje steg övervakas, ”management by stress” som det också kallas.
Boss vidgar blicken med rapporter från slaveriliknande arbetsförhållanden på en sydafrikansk vingård. Och han ställer frågor som tål att präntas på plakat: ”Vilka är de egentligen, människorna som förtjänar skitjobben?”
Ann Lingebrandt i Sydsvenskan