Acceleration

 

 

 

 

 

 

Flödet accelererar. Gångtider och ledtider. Ställtider och spilltider. Väntetider och feltider. Orden arbetar i oss med exakta manövrar. Acceleration är en dikt om arbete, språk och kamp. Den består av en bok och en kvittorulle med text – fysiskt påtagliga objekt som tillsammans utgör ett konceptuellt verk.

Emil Boss debuterade med diktsamlingen Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi (Bonniers 2012). Han är engagerad i arbetarrörelsen och skriver återkommande för norska Klassekampen och tidningen Arbetaren. Han har även jobbat som redaktör för tidningen Syndikalisten och är butiksanställd och fackligt aktiv.

ACCELERATION
Dikter. Inbunden
ISBN 978-91-85725-38-0
Utkommer i maj

Du är en stork som har landat

 

 

 

 

 

 

”Har du hört? Tiggarjäveln snodde hans hund!” I uppståndelsen formades en liten klunga av människor runt omkring honom. Ja, det var hans hund, en liten vit. ”West highland white”, sa han och hörde hur underligt sammanpressad rösten hans lät. ”West highland white”, upprepade han varje gång en ny person stannade till för att höra vad som hänt.
Med ens var det som om det som suttit virat runt hans hals lossades och han gav efter för en lågmäld gråt.

 I en mellansvensk småstad ska ortens son, hembygdsministern, hålla sitt årliga tal. Men alla hör inte hemma i staden. Den är hårt polariserad i ett vi och en dom. Tolv människoöden knyts samman i Selene Hellströms debutroman – en skoningslös granskning av ett samhälle där gråskalor är lika oönskade som livsfarliga.

Du är en stork som har landat
Selene Hellström

Roman. Häftad
ISBN 978-91-85725-37-3
Utkommer i maj

Ny bok om konstnären Hanna Stahle

En bok som tar ett helhetsgrepp om Hanna Stahles konstnärskap. Med observationer av författaren och vännen Marie Norin. Boken är som en arkipelag där varje kapitel har en egen karaktär. Kritikern Lena from har skrivit ett uttömmande förord som skisserar de stora dragen i konstnärskapet: ”Materialutforskning, skalförskjutningar, civilisationskritik.”

Hanna Stahle är född 1964 och utbildad på Konstfacks skulpturlinje. Hon har haft en mängd separat- och gruppuställningar i Sverige, men också i bland annat Indien, Lettland och Polen.

Hanna Stahle – Arkipelag
Hanna Stahle, Marie Norin och Lena From
Konstbok. Inbunden
ISBN 978-91-85725-40-3
Ca pris: 298:-  Vårt pris: 250:-

Eldstekel

eldstekel_omslag_framEn berättelse om att erövra och förlora sitt människovärde. Parasitärt och symbiotiskt föds och växer berättelser ur och med varandra. En smärta utan uppsåt sprider sig blint genom livet. Kärleken är en nåd men med låg sannolikhet. Med Eldstekel återvänder Krister Gustavsson till berättandet och anknyter därmed till sin roman Stadsflygaren från 1989 och tankeboken Vindbro från 2010.

Eldstekel
Krister Gustavsson
Roman
ISBN 978-91-85725-35-9
Ca pris 285:- Vårt pris 200:-

Det rasande begäret efter liv

det-rasande-begaret-efter-liv_omslag_framDe befinner sig i ett tillstånd av fritt fall, personerna i Lotta Muths nya novellsamling. Sjukpensionären Inga-Lill, bagladyn Beata, telefonförsäljaren Martina som tror att hon ska bli chef; alla har de låtit livet gå för långt och kanar ohjälpligt in i det okända. Ett okänt som finns både utanför och innanför dem själva.

Det rasande begäret efter liv
Lotta Muth
Noveller
ISBN 978-91-85725-34-2
Ca pris 285:- Vårt pris: 200:-

Äntligen! Ny utgåva av Duinoelegier

duinoelegierNu finns Camilla Hammarströms kritikerrosade tolkning av Rainer Maria Rilkes Duinoelegier i lager igen i en ny häftad utgåva. Köp den genom förlaget för endast 150 kr.

Dikterna blir hinnor som fylls och omformas av vind. Vita, väldiga membran besläktade med gomsegel, havsskum, vingar i snö. Bokstavligt talat undersköna. Bokstavligt talat fruktansvärda. ”Här är det utsägbaras tid, här är dess hemort”.

Aris Fioretos  i Aftonbladet

 

Essäsamling av Lyn Hejinian

det öppna och det säregna_omslag_fram_160504Meningen hos en vanlig sked är den vanliga skeden. Meningen kan inte avskiljas från den. I sin vanlighet existerar den så att säga för att skeda, precis som en matta i sin vanlighet existerar för att matta, och så vidare. I den här meningen kan man säga att när ting tingar så genomför de det vanliga, genomför det vardagliga.

I Lyn Hejinians essäer går förståelsen av världen alltid via språket. Det finns ingen naturgiven förbindelse mellan ord och ting, men i arbetet med språket framträder en moral. Att vara öppen och visa respekt för det säregna är en fråga om hur vi skriver, inte vad. Det handlar om form, om uppmärksamhet, att ta det skrivna på allvar.

Det öppna och det säregna
Lyn Hejinian
Lejd Essä. Häftad
Översättning av Camilla Hammarström
ISBN 978-91-85725-33-5
Ca pris: 300:-  Vårt pris: 250:-