Debut av Maja Thrane

Maja Thrane
Anvisning att konservera naturalier
Roman
ISBN 978-91-85725-49-6
Cirkapris 280:- Vårt pris 200:-

Utkommer i oktober 2019

 

 

 

Hon var väldig. Hon klöv vattnet som vedträn, som en Moses-stav. Hon kom invällande en mulen höstdag 1865, strandade i Askimsviken. Två käcka karlar fann henne, varskodde intendenten. Och han visste vad som skulle göras.

 En val, en intendent, ett intaget hus. Vad i det levande förgås? När skall vetet sås? Vad göra när dödskallefjärilen skriker? Anvisning att konservera naturalier är en lekfull, prosalyrisk betraktelse över kärlekens och kunskapens gränser, om strategier för att handskas med förgänglighet och vacklande verklighet, fritt baserad på intendenten A W Malms liv och leverne.

Foto: Eva Bergström

Maja Thrane är översättare, litteraturskribent och stenkonservator. Anvisning att konservera naturalier är hennes romandebut.

Ny diktsamling av Lina Hagelbäck

Lina Hagelbäck
Akut viol
Dikter
ISBN 978-91-85725-48-9
Cirkapris 280:- Vårt pris 200:-

Utkommer i september 2019

Lina Hagelbäcks nya dikter gestaltar en febrig kärlekshistoria med ett skört, oberäkneligt du. De älskande möts i stark sinnlighet med vansinnet hängande över sig. Den blomstrande naturen kring dem har en både förhäxande och läkande kraft. Havet och djur som kolibrier och isbjörnar fyller deras drömvärld. De älskande flyr in i varandra och kommer därmed hotfullt för nära sig själva. Akut viol undersöker kärlekens sårighet och sällsamma energi.

Lina Hagelbäck, född 1971, debuterade med den prosalyriska Violencia (2013) som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hon har sedan gett ut boken Violencia och hennes far (2015) samt diktsamlingen Ömhetsmarker  (2017) tillsammans med Ulrika Nielsen. Senast utkom Ambivalencia  (2018).

 

 

 

 

 

 

Foto: Eva Bergström

Diktsamling av Alda Merini

Alda Merini
Franciskus – Den skapades sång
I översättning av John Swedenmark
ISBN 978-91-85725-45-8
Cirkapris 300:- Vårt pris 250:-

Utkommer i januari 2019

”Bönen är ingenting/den är en grav som ödeläggs/och blir en spasm” skriver den italienska poeten Alda Merini när hon ikläder sig rollen av Den helige Franciskus, guds narr. Alda Merini (1931-2009) var en av efterkrigstidens stora italienska poeter vars diagnosticerade bipolaritet genljuder i denna långdikt där andligt armod och passion är varandras förutsättningar.

Foto: Giuliano Grittini

Ny diktsamling av Camilla Hammarström

Camilla Hammarström
Den synliga världen
Inbunden 71 sid
ISBN 978-91-85725-46-5
Cirkapris 249:- Vårt pris 180:-

Utkommer i november

Det som måste betraktas som ett organiskt helt. En kedja av förenade länkar. Från solgrandet till världsklotet. Från armhålan till den ljusa hjässan. Sötman i din obäddade säng. Skyarna som skuggar ditt ansikte.

I sina nya dikter undersöker Camilla Hammarström evolutionära förlopp och fascineras av skapelsens förunderliga metamorfoser. Hon närmar sig även mytens förvandlingsnummer hos Ovidius. En avslutande svit med ekfraser är inspirerad av såväl nutida som historiska bildkonstverk. Det är en diktsamling om människans förmåga att visualisera sin värld, om att älska och vara en skapande.

Foto: Eva Bergström

Camilla Hammarström (född 1964) har givit ut sju diktsamlingar sedan debuten 1990. Hon har även skrivit en monografi om Karin Boye och gjort en nytolkning av Rainer Maria Rilkes Duinoelegier. Hon är verksam som kritiker på Aftonbladets kultursida.

Ny diktsamling av Lars Hermansson!

 

 

 

 

 

 

Ett samhällstillstånd filtrerat genom dödsundran, indignation och politisk nyfikenhet talar i Lars Hermanssons nya bok. De ensamkommandes knäleder undersöks alltmedan ulrike meinhof-dockor kläs av och på. En essäisistisk diktsvit i 28 delar om dödsorsakerna

en trädgård av nakna kroppar
långa grässtrån lagda i fina paket

en tusensköna filmad underifrån
tills minneskortet tog slut

Lars Hermansson
Dödsorsaksregistret
Inbunden 71 sidor
ISBN 978-91-85725-43-4
Cirka Pris 249:- Vårt pris 180:-

Utkommen 2018

Foto: Julia Wagner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lars Hermansson (född 1961) är poet essäist och kulturjournalist, bland annat på Sveriges Radio. Han har gett ut ett flertal diktsamlingar och två romaner, senast Slut (Lejd 2014).

Ny diktsamling av Lina Hagelbäck!

 

 

 

 

 

 

Ambivalencia är frukten av en neurotisk romantik. Hon föds ur havet och lever i två tidsskikt, det dubbla förföljer henne. Med vulkanisk sinnlighet ger Lina Hagelbäck kropp åt en gestalt som är på en gång omnipotent och sårbar. Diktsamlingen är en kärleksförklaring till litteraturen som passion och passionen som litteratur.

Lina Hagelbäck
Ambivalencia
Dikter
Häftat 96 sidor
ISBN 978-91-85725-44-1
Cirkapris 280:- Vårt pris 200:-
Utkommer i april

Foto: Eva Bergström

Lina Hagelbäck, född 1971, debuterade med den prosalyriska Violencia (2013) som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hon har sedan gett ut boken Violencia och hennes far (2015) samt diktsamlingen Ömhetsmarker som belönades av Svenska Litteratursällskapet (2017) tillsammans med Ulrika Nielsen.

 

 

 

 

 

Pressröster om Ambivalencia:

Hagelbäcks diktvärld är sig lik, men har blivit betydligt större. Ordfyrverkerierna har en ny glöd, skildringen av själens avgrunder och svindlande höjder har fått fler nyanser…

Sebastian Lönnlöv i Svenska Dagbladet

Lina Hagelbäcks lyriska egensinne lämnar det mesta av den skäligen trista samtidspoesin långt efter sig. Hon har ett språk som händer, som inte bara försiktigt penslas ut över en boksida. Även om diktjaget i bokens slut hoppar från en rosa klippa och tycks återvända till sitt ursprungliga undervatten misslyckas hon kapitalt att ta livet av sin text.

Magnus Ringgren i Aftonbladet

Det här är en bok som trots två potentiella självmordsförsök är underbart livsbejakande, skriven på den sinnligaste svenska jag läst sedan Rut Hillarps 50-talsböcker.

Bernur

Ny diktsamling av Jila Mossaed!

 

 

 

 

 

 

Jila Mossaed är en av landets finaste exilpoeter. Hon har på ett förunderligt vis gjort svenska språket till sitt eget. Med sina skarpa iakttagelser och sitt ömsinta tilltal är hon en unik röst, en frisk vind som vitaliserar det poetiska landskapet. I den nya diktsamlingen omsluter ömheten tingen och världen, minnet och språket. Här ryms också klagan, dödsmedvetande och en varning för falska profeter.

Jila Mossaed
Vad jag saknades här
Dikter
Häftad 88 sidor
ISBN 978-91-85725-42-7
Ca pris 250:- Vårt pris 180:-
Utkommer i mars

Slutna mörka ramar
Kan man andas i sin skugga?
Ljuset
ljuder i mig om nätterna
Hemliga kroppar
strävar efter sina namn
Dystra djur
vill inte lämna sina bon
Apatiska stjärnor
blinkar inte mot mitt fönster
Jag vaknar
klädd i min grönaste hud

Foto: Eva Bergström

 

Jila Mossaed Föddes i Teheran 1948. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige och har givit ut sex diktsamlingar på svenska. På persiska har hon publicerat både diktsamlingar och romaner. Jila Mossaed har fått flera utmärkelser, senast Aftonbladets litteraturpris (2015), Frödingpriset (2016) och Kallebergerstipendiet från Svenska Akademien (2017).

 

 

 

 

Pressröster om Vad jag saknades här:

När jag för några år sedan tillsammans med en grupp författare från Stockholm var i Teheran för att möta persiska poeter kände de alla till Jila Mossaed och hennes poesi. Innan hon försvann från landet och den iranska litteraturscenen på åttiotalet räknades hon till en av de stora. Jag önskar att de fick läsa henne också nu, många böcker senare, i mjukt glittrande dikter där spiraler av mörker plötsligt öppnar sig.

Hanna Nordenhök i Expressen

Jila Mossaed kan konsten att skriva med en mättad enkelhet. Att läsa hennes dikt är som ett reningsbad.

Eva Ström i Helsingborgs Dagblad

Syre

Julia Fiedorczuk: Ny polsk poet på svenska!

Naturen flödar över i Julia Fiedorczuks dikter. Hennes stora engagemang och miljön och människorna i den gör henne till en stark och uppfriskande röst i den samtida polska poesin. Julia Fiedorczuk föddes 1975 Warszawa, där hon alltjämt är bosatt. Sedan debuten 2000 har hon har gett ut fem diktsamlingar, två novellsamlingar och två romaner, samt översatt essäer av bland andra Laurie Anderson och John Ashbery. För urval och översättning står Irena Grönberg.

Julia Fiedorczuk
Syre
Dikter i urval och översättning av Irena Grönberg
Häftad. 104 sidor
ISBN 978-91-85725-41-0
Ca pris 280:- Vårt pris 200:-

Efteråt

Det släta havet som en glasbit i handen
som strör ut pulserande stjärnstoft.
Eller utan hand: solens vilda andning, jordens ömma kropp
under fötterna på dem som inga stjärnor ser.

Jordens ömma kropp under björkars fötter,
frysta stjärnor i sjöns ögonfransar.
Det släta havet som en isbit på tungan hos den
som dör om vintern.

Himlen dånar ner över vinterskogen.
Tänk dig: sju ryttare som regnbågens sju färger.
Eller utan ryttare: ditt blod pulserar och får färg.
Tänk dig: en droppe av ditt blod på snön.
En näve gröna glasbitar i barnets varma hand.

 

Pressröster om Syre:

Dessutom är det uppfriskande med en poesi som omfamnar så mycket mer än det egna, eller ens det mänskliga, perspektivet. När nyheterna känns deprimerande finns det anledning att lyssna till så här pass hoppfulla sånger om vår förestående undergång.

Sebastian Lönnlöv i Svenska Dagbladet

Här möter man en livsbejakande poet som hämtar motiv både från stjärnhimlen och insektsvärlden och som önskar sig en kraftfull dikt, ”fördärvligt fager som fyllkajan på Munchs tavla”. Stjärnor och myror kan mötas i hennes ordrikt myllrande poesi.

Eva Ström i Helsingborgs Dagblad

Acceleration

 

 

 

 

 

 

Flödet accelererar. Gångtider och ledtider. Ställtider och spilltider. Väntetider och feltider. Orden arbetar i oss med exakta manövrar. Acceleration är en dikt om arbete, språk och kamp. Den består av en bok och en kvittorulle med text – fysiskt påtagliga objekt som tillsammans utgör ett konceptuellt verk.

Emil Boss debuterade med diktsamlingen Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi (Bonniers 2012). Han är engagerad i arbetarrörelsen och skriver återkommande för norska Klassekampen och tidningen Arbetaren. Han har även jobbat som redaktör för tidningen Syndikalisten och är butiksanställd och fackligt aktiv.

ACCELERATION
Dikter. Inbunden
ISBN 978-91-85725-38-0
Ca pris 280:- Vårt pris 200:-
FINNS NU I NY UPPLAGA!

För att köpa kvittorullen i engelsk översättning, kontakta Emil Boss: emil_boss@hotmail.com

Nominerad till Sveriges Radios lyrikpris!

för att den med form och stoff i fullkomlig förening rullar upp samtidens absurda arbetsvillkor. Rationaliseringens fyrkantiga floskler möter livets oregerliga flöde i en konceptuell stridsdikt där det lyriska språket gör motstånd mot det människofientliga systemet. Arbetets kroppsliga erfarenheter blir till en fysisk läsupplevelse som utgör ett kvitto på poesins angelägenhet.

Pressröster om Acceleration:

Mellan den strikta formen och textens tematik uppstår en ovanligt fruktbar poetisk synergi. Det är som att arbetsdelningen, det anala räknandet och gränsdragandet mellan olika funktioner letat sig in i själva texten, något som bara understryks av Boss klara och precisa språk.

Rebecka Kärde i Dagens Nyheter

Med språkligt finstämda och enkla, men konceptuellt effektiva, medel binder ”Acceleration” så ihop skenbart olika kamper, visar hur våra livsvillkor betingas globalt och är sammanflätade med arbetares på andra sidan jorden. Den synliggör de koloniala relationer som är själva förutsättningen för välståndet i vår del av världen.Det är politisk poesi fylld lika mycket av en stark konkretion som av ande och känsla.

Viola Bao i Svenska Dagbladet

Är det poesi? Ja, det blir poesi, när du läser det, när du sätter in det i accelerationssammanhanget. Exakt så här otäckt genomruttet är Sverige just nu. Boss arbete med att skildra mardrömmen riskerar hela tiden att bli schablon, men han tar sig ur fällan. Det gör han tack vare sitt ärliga uppsåt. Han visar en ny erfarenhet, och genom att det skrivna har en förankring i det upplevda blir det – håll i dig! – äkta.
Nu låter det här som en synnerligen dyster bok. Det är nog också det. Men också en ohyggligt viktig bok, som visar något kanske självklart men bortglömt – att livet är en fråga om hastighet. Att det går snabbare är vår förbannelse. Det är lätt att tappa sugen, och jag tror i mina mest missmodiga stunder på ett sätt att vi är förlorade nu. Det går inte att gå tillbaka, eller säg så här: vi kommer inte att gå tillbaka förrän det är för sent, och ibland tror jag att det redan nu är för sent.
”Var finns orden som inte ökar hastigheten?” Med denna trots allt hoppfulla retoriska fråga avslutas Boss bok, som är av det slaget att du vare sig vill eller kan värja dig mot den.

Björn Kohlström på Bernur

Det som börjar som en snygg och smart dikt som smälter samman form och ämne utvecklas mer och mer till ett drabbande vittnesmål från den hyperrationaliserade arbetsplats där varje sekund mäts och varje steg övervakas, ”management by stress” som det också kallas.
Boss vidgar blicken med rapporter från slaveriliknande arbetsförhållanden på en sydafrikansk vingård. Och han ställer frågor som tål att präntas på plakat: ”Vilka är de egentligen, människorna som förtjänar skitjobben?”

Ann Lingebrandt i Sydsvenskan