En trilogi av Jila Mossaed

Jila Mossaed
Ljusets alfabet
Dikter
ISBN 978-91-85725-55-7
Cirkapris 300:- Vårt pris 250:-

Boken är en trilogi – med tre tidigare utgivna diktsamlingar: Varje natt kysser jag markens fötter (2009), Ett ljud som bara jag kan (2012) och Jag föder rådjuret (2015).

”I osedvanligt hög grad visar Jila Mossaed på hur poesin kan få oss avtrubbade att se världen med sköljda sinnen. Det är en poesi om liv och död – och liv och död. Ofta är den omedelbart tillgänglig, men på samma gång etiskt krävande. Man måste åter in i den, till den intensiva röstens uppfordrande utsatthet, till det sorgens bottenläge som kan öppna för skönhetens lisa.”

Ur förordet av Niklas Schiöler

En ny konstbok

Sophi Vejrich
The Ritual of Air
Konstbok
ISBN 978-91-85725-50-2
Cirkapris 300:- Vårt pris 250:-

Hos Sophi Vejrich samsas det humoristiska med det sublima. Hon fiskar i det omedvetnas strömdrag och hanterar sina fångster med precision. Kombinationen av former och material förefaller alltid motiverad av omsorgsfulla överväganden. Samtidigt äger den något av snilleblixtens lättsinne. Det ger en konst som vid första anblicken är omedelbar och enkel att ta till sig, men som lever kvar länge i betraktaren som en oro eller ett främmande vinddrag.

Ny roman av Erik Grundström

Erik Grundström
Dagarna hans brann
Roman
ISBN 978-91-85725-47-2
Cirkapris 300:- Vårt pris 250:-

Utkommer i december 2019

 

 

I Erik Grundströms nya roman får vi följa Einar Johansson, ”pojken med ordet”, när han efter 15 år återvänder till frikyrkoförsamlingen i sina västerbottniska hemtrakter. På sin rytmiskt särpräglade prosa fortsätter här Grundström att utforska gränsområdena mellan tro och otro på ett sätt som frilägger både språket och människorna inpå bara benen.

Och det slog in i han, ett alldeles för skarpt och vitt ljus, och föll gjorde han och blev sittande där på golvet och höll sig i ugnsluckshandtaget och såg dammkornen glöda i ljuset från diskbänkslampan. Och stortanken: Att han äntligen fått svaret. Att han var som en Paulus. Köksgolvet hans väg till Damaskus. Och han, ett Jesu dammkorn: Inget mer, inget mindre.

Erik Grundström är författare och skrivarlärare. Han debuterade med romanen Inte kärlek (1985) och har sedan dess publicerat ytterligare tre romaner och den hyllade novellsamlingen Otro (2000). Han har också skrivit dramatik. 2008 utkom den kritikerrosade romanen Glöm inte kannibalerna, första bilden i en romantriptyk om ordets och berättandets makt. Dagarna hans brann är den andra bilden i denna triptyk.

 

Foto: Eva Bergström

Debut av Maja Thrane

Maja Thrane
Anvisning att konservera naturalier
Roman
ISBN 978-91-85725-49-6
Cirkapris 280:- Vårt pris 200:-

Utkommer i oktober 2019

 

 

 

Hon var väldig. Hon klöv vattnet som vedträn, som en Moses-stav. Hon kom invällande en mulen höstdag 1865, strandade i Askimsviken. Två käcka karlar fann henne, varskodde intendenten. Och han visste vad som skulle göras.

 En val, en intendent, ett intaget hus. Vad i det levande förgås? När skall vetet sås? Vad göra när dödskallefjärilen skriker? Anvisning att konservera naturalier är en lekfull, prosalyrisk betraktelse över kärlekens och kunskapens gränser, om strategier för att handskas med förgänglighet och vacklande verklighet, fritt baserad på intendenten A W Malms liv och leverne.

Foto: Eva Bergström

Maja Thrane är översättare, litteraturskribent och stenkonservator. Anvisning att konservera naturalier är hennes romandebut.

Ny diktsamling av Lina Hagelbäck

Lina Hagelbäck
Akut viol
Dikter
ISBN 978-91-85725-48-9
Cirkapris 280:- Vårt pris 200:-

Utkommer i september 2019

Lina Hagelbäcks nya dikter gestaltar en febrig kärlekshistoria med ett skört, oberäkneligt du. De älskande möts i stark sinnlighet med vansinnet hängande över sig. Den blomstrande naturen kring dem har en både förhäxande och läkande kraft. Havet och djur som kolibrier och isbjörnar fyller deras drömvärld. De älskande flyr in i varandra och kommer därmed hotfullt för nära sig själva. Akut viol undersöker kärlekens sårighet och sällsamma energi.

Lina Hagelbäck, född 1971, debuterade med den prosalyriska Violencia (2013) som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hon har sedan gett ut boken Violencia och hennes far (2015) samt diktsamlingen Ömhetsmarker  (2017) tillsammans med Ulrika Nielsen. Senast utkom Ambivalencia  (2018).

 

 

 

 

 

 

Foto: Eva Bergström

Diktsamling av Alda Merini

Alda Merini
Franciskus – Den skapades sång
I översättning av John Swedenmark
ISBN 978-91-85725-45-8
Cirkapris 300:- Vårt pris 250:-

Utkommer i januari 2019

”Bönen är ingenting/den är en grav som ödeläggs/och blir en spasm” skriver den italienska poeten Alda Merini när hon ikläder sig rollen av Den helige Franciskus, guds narr. Alda Merini (1931-2009) var en av efterkrigstidens stora italienska poeter vars diagnosticerade bipolaritet genljuder i denna långdikt där andligt armod och passion är varandras förutsättningar.

Foto: Giuliano Grittini

Ny diktsamling av Camilla Hammarström

Camilla Hammarström
Den synliga världen
Inbunden 71 sid
ISBN 978-91-85725-46-5
Cirkapris 249:- Vårt pris 180:-

Utkommer i november

Det som måste betraktas som ett organiskt helt. En kedja av förenade länkar. Från solgrandet till världsklotet. Från armhålan till den ljusa hjässan. Sötman i din obäddade säng. Skyarna som skuggar ditt ansikte.

I sina nya dikter undersöker Camilla Hammarström evolutionära förlopp och fascineras av skapelsens förunderliga metamorfoser. Hon närmar sig även mytens förvandlingsnummer hos Ovidius. En avslutande svit med ekfraser är inspirerad av såväl nutida som historiska bildkonstverk. Det är en diktsamling om människans förmåga att visualisera sin värld, om att älska och vara en skapande.

Foto: Eva Bergström

Camilla Hammarström (född 1964) har givit ut sju diktsamlingar sedan debuten 1990. Hon har även skrivit en monografi om Karin Boye och gjort en nytolkning av Rainer Maria Rilkes Duinoelegier. Hon är verksam som kritiker på Aftonbladets kultursida.

Ny diktsamling av Lars Hermansson!

 

 

 

 

 

 

Ett samhällstillstånd filtrerat genom dödsundran, indignation och politisk nyfikenhet talar i Lars Hermanssons nya bok. De ensamkommandes knäleder undersöks alltmedan ulrike meinhof-dockor kläs av och på. En essäisistisk diktsvit i 28 delar om dödsorsakerna

en trädgård av nakna kroppar
långa grässtrån lagda i fina paket

en tusensköna filmad underifrån
tills minneskortet tog slut

Lars Hermansson
Dödsorsaksregistret
Inbunden 71 sidor
ISBN 978-91-85725-43-4
Cirka Pris 249:- Vårt pris 180:-

Utkommen 2018

Foto: Julia Wagner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lars Hermansson (född 1961) är poet essäist och kulturjournalist, bland annat på Sveriges Radio. Han har gett ut ett flertal diktsamlingar och två romaner, senast Slut (Lejd 2014).

Ny diktsamling av Lina Hagelbäck!

 

 

 

 

 

 

Ambivalencia är frukten av en neurotisk romantik. Hon föds ur havet och lever i två tidsskikt, det dubbla förföljer henne. Med vulkanisk sinnlighet ger Lina Hagelbäck kropp åt en gestalt som är på en gång omnipotent och sårbar. Diktsamlingen är en kärleksförklaring till litteraturen som passion och passionen som litteratur.

Lina Hagelbäck
Ambivalencia
Dikter
Häftat 96 sidor
ISBN 978-91-85725-44-1
Cirkapris 280:- Vårt pris 200:-
Utkommer i april

Foto: Eva Bergström

Lina Hagelbäck, född 1971, debuterade med den prosalyriska Violencia (2013) som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hon har sedan gett ut boken Violencia och hennes far (2015) samt diktsamlingen Ömhetsmarker som belönades av Svenska Litteratursällskapet (2017) tillsammans med Ulrika Nielsen.

 

 

 

 

 

Pressröster om Ambivalencia:

Hagelbäcks diktvärld är sig lik, men har blivit betydligt större. Ordfyrverkerierna har en ny glöd, skildringen av själens avgrunder och svindlande höjder har fått fler nyanser…

Sebastian Lönnlöv i Svenska Dagbladet

Lina Hagelbäcks lyriska egensinne lämnar det mesta av den skäligen trista samtidspoesin långt efter sig. Hon har ett språk som händer, som inte bara försiktigt penslas ut över en boksida. Även om diktjaget i bokens slut hoppar från en rosa klippa och tycks återvända till sitt ursprungliga undervatten misslyckas hon kapitalt att ta livet av sin text.

Magnus Ringgren i Aftonbladet

Det här är en bok som trots två potentiella självmordsförsök är underbart livsbejakande, skriven på den sinnligaste svenska jag läst sedan Rut Hillarps 50-talsböcker.

Bernur