Maj-Britt Wiggh

Pressbild Maj-Britt Wiggh 2008
Foto: Joachim Hammarström

Maj-Britt Wiggh, född 1952, debuterade med romanen Månsådd (Bonniers 1989). Sedan följde ytterligare två delar i samma svit: Havsskörd (Bonniers 1990) och Vindbud (Bonniers 1992). På Bokförlaget Lejd har hon publicerat ett flertal romaner.

2003 belönades Maj-Britt Wiggh med 60.000 kronor ur Albert Bonniers Stipendiefond.

 

herranuemalHerr Anue Mal
Maj Britt Wiggh
Roman. Häftad.
ISBN 978-91-85725-15-1
Ca pris: 288:- Vårt pris 200:-
Utkommen våren 2011

En hårig gestalt hittas naken, sovande i Humlegården i Stockholm. Han lär ha klättrat i träden under de sista två åren. På löpsedlarna har det stått: »Apman inför domstol«. Vem är han ? Är han ett djur eller en människa som flyr civilisationen? Är han både och?Maj-Britt Wiggh undersöker i sin nya roman gränsen mellan djur och människa och vår ovilja att överskrida begreppen.

Pressröster:

Naturvetenskaperna utforskar gränserna för människan, och ibland, men alltför sällan, står humanisterna och författarna där och reflekterar över resultaten. Maj-Britt Wiggh gör det verkligen på ett infallsrikt sätt.

Maria Schottenius, Dagens Nyheter

Det är en märkvärdig civilisationskritik Maj-Britt Wiggh skrivit. Och särskilt drabbande blir den i och med slutgesten: där kärlek slår över i egoism och kistlocket slår igen frihetsglipan. Drömmarna stannar på insidan, de höga vajande träden utanför.

Amelie Björck, Göteborgsposten

Författaren Maj-Britt Wiggh bliver med andra ord vid sin helt egenartade läst. Tänker och tänjer vid den kanske mest markerade av alla de gränser som används för att förstå vilka vi är och inte. Går rakt in i rädslan och längtan som präglar människans förhållande till det vi kallar otämjt, mörkt eller bara väldigt högt flygande. Och hon gör det på en oförutsägbar, sällsynt vacker prosa.

Jenny Tunedal,  Aftonbladet

________________________________

JagetOchFaglarnaJaget och fåglarna
Maj-Britt Wiggh
Roman. Häftad.
ISBN 978-91-85725-02-2
Utkommen 2008.
Ca Pris 249:- Vårt pris 165:-

Jag säger det igen: fåglar. Det fanns en osannolik stark, innerlig och hungrande kärlek till dessa befjädrade varelser som nu efteråt förklarar min drift att ständigt ta mig vidare. Jag älskade deras vingar, former, färger, i början var jag inte diskriminerande, alla arter älskades…

Jaget och fåglarna är en roman om besatthet. Jaget är besatt av fåglar och denna passion gestaltas på ett omtumlande sätt. Romanen är både en äventyrsberättelse och en filosofisk undersökning. Jagets tröghet; dess upprepningstvång och bundenhet till sin barndom, gestaltas samtidigt med dess fågelväsen; ett avstamp mot ständigt nya förvandlingar. Med språklig kraft under vingarna presenterar Maj-Britt Wiggh en ”fiktiv självbiografi”, den är allas och ingens. Vi tackar och tar emot.

Pressröster om Jaget och fåglarna:

… allt skildrat med ett överhettat vackert språk, fyllt av meningar som i ett och samma andetag förmår svepa upp i rymden, gira tvärt, ta mark och störta upp igen. (…)
Det är egentligen omöjligt att göra denna mångskiftade roman rättvisa på det lilla utrymme som en dagstidningsrecension erbjuder. Så jag säger bara: Läs den. Förundras och frustreras. Och begrunda dessa enkla ord, inskjutna i förbifarten: ”Det går att avbilda verkligheten så att den blir större än verkligheten.” Romankonstens väsen i ett nötskal. Eller borde jag säga äggskal?

Eva Johansson, Svenska Dagbladet

Läsaren ledsagas genom tokerierna med hjälp av ett avklarnat, förrädiskt enkelt språk som får en att helt acceptera huvudpersonens försök att hjälpa, alternativt stjälpa, sig själv. Ingen uttalad smärta eller inga psykologiseringar stör handling eller resonemang, och Jaget och fåglarna låter sig svårligen sorteras in i någon samtida litteraturtrend.
Oförutsägbar är ett förutsägbart ord i anmälningar av sådana här egensinniga hybridromaner, men jag måste ändå säga att så här överraskad har jag inte blivit sedan jag läste Per Thörns
Din vän datamaskinen . Och det är ingen ny trend, att det är småförlagen som går i täten för det slagets skönlitteratur.

Nina Lekander, Expressen

Maj-Britt Wigghs bok Jaget och fåglarna är en både komisk och allvarlig roman. Förbryllande. Språkligt hetsigt vacker. Ett slags flyktförsök ur allsköns genrer (självbiografi, filosofi, kvasivetenskaplig äventyrsberättelse). Samtidigt en skildring av ett jags drömska fångenskap i sig själv. (…)
Och jag skäms lite för att jag uttrycker mig så fyrkantigt, det ena först, det andra sen, när Maj-Britt Wiggh lyckas gestalta det mesta med lätt och sinnlig samtidighet.

Pia Bergström, Aftonbladet

_________________________________
NattensBiologiNattens biologi
Maj-Britt Wiggh
Roman. Häftad.
ISBN 91-974493-1-8
Utkom 2003.
Ca Pris 270:- Vårt pris 150:-

Nattens biologi är en bred samtidsroman med djupa rötter. Med glimten i ögat följer Wiggh i Joseph Conrads fotspår och skildrar det västerländska medvetandets möte med det främmande. Författaren utnyttjar hela sitt register i denna blomstrande och omnipotenta text!

Pressröster om Nattens biologi:

Nattens biologi är något så ovanligt som en rolig, politiskt mycket medveten och radikal samtidsskildring, med ett språk och en form som gör varje mening absolut intressant och alldeles, alldeles njutbar.

Jenny Tunedal i Aftonbladet

Maj-Britt Wigghs roman, utgiven på det omdömesgilla förlaget Lejd, tillhör en sällsynt art av kunskapsgenerösa, filosofiskt stimulerande. Att recensera känns lite som ett brott eftersom det kräver tillrättalägganden och generaliseringar just av det slag som Wiggh så skickligt undviker. Varför fixera det som flyter? Vetenskapliga modeller i all ära men livet och litteraturen förblir så mycket större.

Amelie Björck, Göteborgs-Posten

Maj-Britt Wiggh ställer en rad frågor, och romanen är hennes sätt att vrida och vända på dem. Men målet är inte nödvändigtvis att hitta några svar, snarare att göra en omtumlande och spännande forskningsresa ut i världen – och in i själen.

Eva Johansson, Svenska Dagbladet