Selene Hellström

varahanderVåra händer stickande, kliande
Noveller. Häftad.
ISBN 978-91-85725-18-2
Ca pris: 280:- Vårt pris 185:-
Utkom 2011

Tänk om man var så snygg att man kunde få vem som helst, men det enda man verkligen ville var att ligga sked med mamma som försvann för länge sen. Eller tvärtom, om man var så motbjudande att man måste lura sig till beröring av kassörskan på ICA. Tänk om man var fjorton år och så kär att ballarna höll på att sprängas och tjejen inte fattade att hon var skyldig en ett knull. Eller tänk om man var en flicka med älgkliv i benen.Vad är en maktordning? Selene Hellströms noveller undersöker den utsatthet som driver människor till outgrundliga val. Makten är aldrig lätt att bära och ibland ryms offer och förövare inom samma person. Den nyförlösta modern, våldtäktsmannen, det osynliga barnet: i tjugo jag-berättelser gestaltas hur lätt det kan vara att gå över gränsen när omtanken om den andre slipats hård. Är ensamhet då allt som återstår?

Vi dricker båda två. Jag ser på honom över glaskanten. Blicken är simmig och ofokuserad och huvudet blir tungt och gör långa åkningar i sidled. Någon enda gång ska väl jag ha nytta av den här jävla kroppen, tänker jag och höjer flaskan för att fylla på glasen igen. Då rasar han plötsligt, faller rätt ner i golvet och blir liggande. Jag går fram och petar lite på hans arm med foten, men den är alldeles slapp. Han är slut.

Pressröster om Våra händer stickande, kliande:

Selene Hellström behöver oftast inte många sidor för att nagla fast en skev situation, som bränner sig fast i läsaren. Våra händer stickande, kliande är en begåvad debutnovellsamling, lika omväxlande som enhetlig. 

Lennart Bromander i Aftonbladet

Samlingens dragning mot övergrepp och gräns- eller hänsynslöst beteende grundar sig inte i sensationslystnad utan snarare i en djupt rotad humanism och en vilja att förstå och förklara. Jagformen innebär att vi måste godta och läsa varje enskild novell på dess berättares premisser, vare sig vi vill det eller ej och Hellström lyckas i allmänhet skapa stor trovärdighet hos sina historier.

Mikaela Blomqvist i Göteborgsposten

 

Foto: Eva Bergström
Foto: Eva Bergström

Selene Hellström är född 1974.
Våra händer stickande, kliande
 är hennes debut.