Lina Hagelbäck

Foto: Eva Bergström

Lina Hagelbäck, född 1971, debuterade med den prosalyriska Violencia (2013) som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hon har sedan gett ut boken Violencia och hennes far (2015) samt diktsamlingen Ömhetsmarker som belönades av Svenska Litteratursällskapet (2017) tillsammans med Ulrika Nielsen.

 

 

 

 

 

Ambivalencia är frukten av en neurotisk romantik. Hon föds ur havet och lever i två tidsskikt, det dubbla förföljer henne. Med vulkanisk sinnlighet ger Lina Hagelbäck kropp åt en gestalt som är på en gång omnipotent och sårbar. Diktsamlingen är en kärleksförklaring till litteraturen som passion och passionen som litteratur.

Lina Hagelbäck
Ambivalencia
Dikter
Häftat 96 sidor
ISBN 978-91-85725-44-1
Cirkapris 280:- Vårt pris 200:-
Utkommen 2018

Pressröster om Ambivalencia:

Hagelbäcks diktvärld är sig lik, men har blivit betydligt större. Ordfyverkerierna har en ny glöd, skildringen av själens avgrunder och svindlande höjder har fått fler nyanser…

Sebastian Lönnlöv i Svenska Dagbladet

Lina Hagelbäcks lyriska egensinne lämnar det mesta av den skäligen trista samtidspoesin långt efter sig. Hon har ett språk som händer, som inte bara försiktigt penslas ut över en boksida. Även om diktjaget i bokens slut hoppar från en rosa klippa och tycks återvända till sitt ursprungliga undervatten misslyckas hon kapitalt att ta livet av sin text.

Magnus Ringgren i Aftonbladet

Det här är en bok som trots två potentiella självmordsförsök är underbart livsbejakande, skriven på den sinnligaste svenska jag läst sedan Rut Hillarps 50-talsböcker.

Bernur