Nya dikter av Kristofer Folkhammar

Kristofer Folkhammar

Måla

Dikter

Inbunden

ISBN 978-91-85725-76-2

Vårt pris 200:-

Att återvända är omöjligt. Ändå prövar Kristofer Folkhammar i sin nya diktsamling att genomkorsa ett småländskt barndomslandskap. Det är en sårig topografi där trevande sexualitet utmanas av latent våld. Måla är ett poetiskt universum där kött och känslor bär den älskande. Vardagssol får honom att lyfta över markerna.

Pressröster:

Folkhammar visar att det privata kan bära det universella i en attraktion: åsynen av någon som glittrar och att det finns någon som ser det, men som inte ges tillträde. /…/ Jag har svårt att föreställa mig SD-anhängare läsa Folkhammars dikter med behållning.

Bernur

Sugrörsbred”, ja. Dikten är påfallande rik på munnar. Dessa spottar, kysser, andas och suger på karameller (och förknippas ju i allmänhet med motståndskraft: man ”biter ihop”, man ”sväljer” en oförrätt …). ”Långt bak / i den store killens / breda hals” sitter dessutom ”en hemlig körtel”. Detta oemotståndligt hiskeliga ord inkarnerar den rödglänsande och lite genanta kroppslighet som genomsyrar bildspråket. I den fjärde sviten, den fantastiska ”Enkel mylla”, blir det tydligt hur även stumma föremål äger en sorts liv, som de ju ofta gör i barnets (och poetens) fantasi: ”Solen följde människorna genom samhället.

Rebecka Kärde i Aftonbladet

Kanske kan man faktiskt säga att hela författarskapet här kommer tillbaka, och kommer till tals, i delvis nya kläder. Samtidigt ter sig ”Måla” som ett måhända inte särskilt stort, men ändå spännande kliv i en bitvis ny riktning – och som ett verk det är svårt att bli riktigt klar med eller klok över. Framför allt är detta en diktsamling som blänker, och bitvis bländar, med sin skarpa och vackra klarhet.

Sebastian Lönnlöv i SVD

Det mest vardagliga skimrar med en stram och nykter exakthet som för tankarna till Bodil Malmstens dikt ”Döden 1986”. Språket och meningarna flyter fram i magnetisk imperfekt, med samma koncisa tillvägagångssätt som i tidigare nämnda roman.

Gabriel Zetterström i DN (romanen han nämner Kristofers förra bok Är det barnen, baby?)

Vi är så långt hemifrån nu
ljuset i vårt söta splitter
från en gammal horisont
den lyste som en hemlig bensinmack.

                                                                                            *

Det är en bildrik diktning, i vissa delar påfallande kroppslig, tydligt förankrad i tid och rum. Bitvis är det våldsamt och rått. Men hela sviten genomsyras samtidigt av ett upphöjt lugn, en högtidlighet, nästan salighet, som berör på djupet. Det finns, i bästa mening, något tranströmerskt över projektet – skarpa naturbilder som öppnar upp mot det såriga och sköra och allra mest heliga i existensen.

Amanda Svensson i Expressen

Foto: Eva Bergström

Kristofer Folkhammar är poet, prosaist och kritiker, född 1983 och bosatt i Malmö. Han har tidigare gett ut bland annat romanerna Magisterlekarna (Natur & Kultur, 2015) och Är det barnen, baby? (Natur & Kultur, 2021). Senaste diktsamlingen var I takt, inatt (Lejd, 2020).