Roman av Freke Räihä

Freke Räihä

Stanna kvar

Roman

Häftad

ISBN 978-91-85725-75-5

Vårt pris 200:-

Utkommen 2023

Olof staplar ved. Först på Bolaget, sedan hemma. Ved måste en ha. Och ved så det räcker, och ved till i morgon, och till om det blir kallt. Såga, klyva, stapla, täcka, torka.

Det är 1945 i en västerbottnisk kustby. Lilian och Margareta försöker dölja sin innerliga kärlek, även för varandra. Margareta sörjer sin far, och hennes mor Tua begraver sin sorg i tankar och sysslor. Alf drömmer sig bort från trakten och sin våldsamme far, men han älskar sin mor Moa och sömmerskan Lia. Freke Räihäs debutroman efter ett flertal diktsamlingar är en kollektivroman som porträtterar ett strängt hierarkiskt samhälle där skogsbolaget regerar med landsfiskalen som förlängd arm. Men ett motstånd gror bland arbetare, folkmusiker och poeter i spe. Alltmedan Bergstöten hoar sitt »Hu bror« och varslar om mörka tider för alla.

Foto: Anna Drvnik

Freke Räihä är bosatt i Degeberga på den skånska östkusten. Han är poet, skrivpedagog och översättare med rötter i Västerbotten och Karelen. Sedan debuten 2001 har Räihä gett ut ett tjog diktsamlingar, bland andra Hem för vård och boende (2017), Vittnesbörda (2018) samt Skisser ur det finska, det ödsliga skånska, ja från Västerbotten (2020). Stanna kvar är hans första roman.

Pressröster om Stanna kvar:

Det här är en underbar bok, inte så lång men fylld av så mycket. En finstämd skildring av sorgen efter en make och far, lojaliteten arbetskamrater emellan, vänskapen mellan kvinnor, viljan att stärka och lyfta varandra. Naturbeskrivningar som nästan doftar av saltvatten och tallbarr. Kärva dialoger med dialektala inslag som påminner om Sara Lidmans klassiska verk om människor i norr. Räihäs prosa skälver av poetiska vändningar, det är mycket vackert…

Pia Lindestrand, Tidskriften Klass 

Kortromanen Stanna kvar passar väl in i den trend med kärva landsbygdsskildringar som vuxit sig stark i svensk litteratur. Här möter vi mord, ond bråd död och sexuella övergrepp. Det lilla samhället och dess på̊ olika vis problematiskt sammanbundna människor står i fokus. Meningarna är korthuggna med dialektala inslag. Språket är poetiskt med en kärvhet som speglar innehållet. Freke Räihä (f. 1978) har tidigare gett ut poesi. Här debuterar han som romanförfattare med en genomarbetad, välskriven och språkligt prydlig berättelse.

Michael Nyhaga, BTJ

Att Freke Räihä är poet märks i hans språk med dialektala inslag. Språket är levande, ibland hisnande vackert i sin enkelhet, som när han skriver: ”Fiskarens stig är i havet”.

Anna Rudberg, UNT 

Freke skriver fram miljön med säker hand och målar trovärdigt upp de personer som befolkar området; ger dem kropp och själ och historia och röst – en röst som är den enda tänkbara. Stil och handling går hand i hand och utan den förstnämnda hade den andra förlorat något väsentligt. 

Robert Myhreld i Tidskriften Horisont.