Ny diktsamling av Krister Gustavsson

Krister Gustavsson
Toposatopicus
Dikter
Häftad
ISBN 978-91-85725-54-0
Cirkapris 280:- Vårt pris 200:-
Utkommer i maj

Krister Gustavssons nya dikter undersöker avvikelser från den normativa, eller förväntade ytan. Hud, mark, stad. Ytor skyddar och döljer. Atopikern har ett kroniskt skadat skydd. All vård upprättar ett tvingande maktförhållande mellan den som vårdas och den som ger vård. Toposatpicus iakttar relationer, hierarkier och rörelser på och igenom ytor och territorier.

Medkänslan vänds ut och in.
Det friska budskapet är misshandel
utförd av hälsans diktatur.
Dagar. Flimmer. Slem.
Ordet smärta är det enda som
inte får nämnas.
Blod: den osagda tanken.
Rivsår får inte ges mening
i form av skrift. Hostning rör sig
i ett försök att
vara meningsskapande.
Eld flammar tyst
under de bandage som täcker huden.

 

Pressröster om Toposatopicus:

 

Toposatopicus är en av årets viktigaste diktsamlingar därför att den sammanför det mänskliga lidandet med samhällets, med jordens, med ett språk som aldrig tvekar vare sig inför sin sårbarhet eller sin brutalitet.

Lena Köstner i UNT

Jag är djupt berörd och imponerad av dessa intensivt, ja, vad ska jag säga, anfallande dikter. Men erkänner också att jag drar en lättnadens suck när det intensiva blodtrycket lägger sig en aning och övergår i adagio för en stund.

Johan Nordbeck i Örnen och Kråkan

Det här är en i all blygsamhet fantastisk bok, som lyckas vara både instängd och öppen, och utgör en ny slags verklighetsbeskrivning. Den är nattlig, ibland blodig, äcklig och sjuk, men framför allt anslående och nödvändig.

Bernur

 

Krister Gustavsson, född 1952, har givit ut ett flertal diktsamlingar samt ett antal romaner. Senaste boken var romanen Eldstekel (2016)

Krister Gustavsson mottog 2010 Uppsala Landstings kulturstipendium för litteratur. Han har också belönats av  Svenska Akademien och Samfundet de Nio.