Ann Hallström

Foto: Tom Bonnalt

Ann Hallström (född 1970) debuterade som poet 2000. Enet är hennes femte diktsamling. Hon har belönats med Mare Kandre-priset 2010 och Sveriges Radios Lyrikpris 2013.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ann Hallström
Enet
Dikter
ISBN 978-91-85725-56-4

Cirkapris 300:-  Vårt pris 250:-

Utkommen 2020

Ann Hallströms nya diktsamling är ett vildsint komponerat sorgearbete över världen och människorna. De ständiga krigen, orättvisorna, hotade livsbetingelser, kampen med att hålla modet uppe och älska. Här finns också dikter som frammanar levande ögonblick av vardagbestyr och skönhet. Med språklig rikedom skildras ett komplext överflöd som sträcker sig mot det möjliga, det som håller kärleken vid liv.

Tänker på samtal, utsträckta armar,
uppsamlingar, hänvisningar,
obskyra metoder, tänker på skillnader,
förskjutningar, om än bara i utkanternas
marginaler, tänker på att jag måste lämna
den här staden som så många andra städer,
tänker på att du är kvar, på de oföddas

ofödda drömmar

 

Pressröster om Enet:

Att läsa detta innebär också att bli upplyft, ja, nästan upprymd. Det är att känna hur vardagens tyngd och bördor lättar. Ändå är det så mörka erfarenheter som gestaltas. Det är ett inre raseri som driver Hallströms dikt framåt. Mycket handlar om kompromisser, om hur det är att leva och samtidigt bara försöka hålla sig vid liv, trots att sy mycket talar för motsatsen.

Bernur

Att läsa sig igenom Enet får mig att tänka på en resa genom det samtida språkets tröttsamma oändlighet, där de oavbrutna kombinationsmöjligheterna uttrycker en existentiell förtvivlan. Att vi tar slut är inte det som framför allt jagar skräck i oss, utan att vi alltid förblir oavslutade, aldrig nöjda.

Göran Sommardal i Aftonbladet

 

Det blir vad som återstår; den enda uthärdliga strategin i en värld där ”mycket av det som människan åstadkommer är och förblir en mardröm”, som Hallström skriver, en provkarta av onämnbara mänskliga umbäranden och missdåd, och med Hallström igen ”detta trots många goda uppsåt”. I en sådan strategi ingår således att omskriva krigen, morden och de mest brutala förbrytelserna, men också att inreda en fristad i det nattliga rum där drömmens och poesins språk tillåts tala om sorgens och kärlekens oförnuft.

Hanna Riisager i Örnen & Kråkan