Erik Beckman

beckman

Erik Beckman (1935-1995), poet och prosaist, skrev nitton böcker i flera genrer och är en av den moderna svenska litteraturens mest egensinniga författare. Bland hans verk kan nämnas Kameler dricker vatten (1971), Jag känner igen mig (1977) och Fågeln som pianist(1986). Erik Beckman skrev även radiodramatik.

 

HertigensKartongerHertigens kartonger
Erik Beckman
Roman. Pocket.
ISBN 91-973913-2-8
Utkommen 2001
Ca Pris 59:- Vårt pris 25:-
SLUTSÅLD!
 
Erik Beckmans roman Hertigens kartonger från 1965 är antagligen den svenska 60-talslitteraturens mest omtumlande och uppfinningsrika roman. En sönderklippt karta över London, en poetisk katalog och ordmaskin. Beckman skriver sin roman i hälarna på det TV-sända begravningståg som följde Winston Churchill till den sista vilan i St. Paul’s Cathedral i London 1965, men leder ständigt texten in på livets och dödens stickspår. Boken ges ut i samarbete med Erik Beckman-sällskapet.
 

Pressröster om Hertigens Kartonger:

Missa den för allt i världen inte! Det här är konst innan konsten har stelnat, text innan kompositionen och marknadens regler trätt i kraft.

Jan Karlsson, Norrköpings Tidningar

Jag läste boken när den kom ut 1965 och några av skrattrynkorna finns ännu kvar. ”Hertigens kartonger” är nämligen en oförskämt underhållande bok samtidigt som den sväller av infallsrikedom och språkglädje. (…) Kartongerna är hertigen av Norfolks symmetriska formationer av soldater mellan vilka kistan dras på kanonlavett. Men de är också något mycket mer: de är den brutala ordning och döda förstelning som tvingar in våra liv i ofruktbara kategorier. Erik Beckman spräcker dessa kartonger med vilt framvällande liv, obscent och heligt, absurt och meningsfullt, balanserande mellan frihet och underkastelse.

Åke Leijonhufvud, Sydsvenska Dagbladet