Li Li

Foto: Joakim Hammarström
Foto: Joachim Hammarström

Li Li föddes i Shanghai 1961. Han flyttade till Sverige 1986 och debuterade som poet med Blick i vattnet (Bonniers 1989). Sedan dess har han givit ut ytterligare fem diktsamlingar, senast Ursprunget (Lejd 2007).

Li Li är även en renommerad poet i sitt hemland Kina och har gjort en uppskattad översättning av Tomas Tranströmers dikter till kinesiska.

Ursprunget belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris 2008: I ett avklarnat och betydelsemättat bildspråk, där köksdörren öppnas mot världen, förvandlar Li Li barndomens intryck och minnet av en avhållen mor till allmänmänsklig och språkligt förtätad erfarenhet.

Li Li belönades med Klockrike-stipendiet till Harry Martinsons minne 2009: För ett besjälat författarskap och lyhört inkännande översättningsarbete, som i språklig kamp med symboler, precisa ord och uttryck, tecken och bilder, skapar vägar mellan olika kulturer.

ursprungetUrsprunget
Li Li
Dikter. Inbunden.
ISBN: 978-91-85725-03-8
Utkommen 2007
Ca Pris 180:- Vårt pris 125:-

Ursprunget är ett komplext diktverk om kärleken mellan mor och son, men även ett porträtt av en säregen kvinnas livsväg fram till döden. Slutligen formar det sig också till poetens förlikning med exilens villkor. Samlingen är frukten av många års möda att verkligen närma sig upprinnelsen till allt: hemlandet och modern. Under en barndom präglad av Maos kulturrevolution är det hon som håller samman livet med sina bara händer. Modern ger bokstavligen av sin egen kropp för att ge barnen mat för dagen.

En skugga kliver ur väggen
”Jag är din mor!”
Jag sträcker ut handen, stöter på en spik

”Jag är ditt ursprung!”
Med havslukt återvänder skuggan
Jag sträcker ut handen, möter en torkad brunn

”Jag är hemmet du söker!”
Jag släcker lampan. Rummet
flimrar till, en livmoder jag inte kan minnas

Pressröster om Ursprunget:

Li Lis diktsamling är nästan outhärdligt vacker. Här talar historien genom ett många gånger bittert kvinnoöde. Moderns liv har i många avseenden varit hårt. Hon har fått leta efter ätliga örter i vildmarken. Hon har fått lämna blod för att få pengar till hushållskassan. Hennes ärriga händer är hårda som en trädrot. (…) Li Li vet att välja den talande detaljen för att karaktärisera människor, känslor och historiska skeenden. Han har sett den röda pionjärhalsduken förvandlas till stripdansösens trosor som slängts på golvet och i detta nya Kina har den röda traktorn blivit till en röd Mercedes.
Men det som blir kvar är den modersblick som Viktor Rydberg en gång kallade för en glimt av det eviga. I boksäsongens elfte timme överraskar Lejd med en kalligrafilätt diktsamling som jag inte tvekar att kalla hans fullödigaste verk.

Eva Ström, Sydsvenskan

Bilden av modern är central och löper genom hela samlingen; bilden rymmer så mycket mer än bara ett kvinnoporträtt. Modern blir en spegel, en bottenlös bild.
Det är drygt åtta år sedan Li Lis förra diktsamling utkom – och med risk för att låta schablonartad kan jag inte låta bli att skriva att Ursprunget är en storslagen återkomst.

Kristian Lundberg, Expressen

Li Li skriver en berättande, konkret poesi, men i likhet med sin förebild Tomas Tranströmer har han en förmåga att ladda konkretionen med mångtydighet och antydd symbolik. Dynamiskt rör sig Ursprunget mellan existentiell saknad och stark upptagenhet av livet som det i varje ögonblick levs.

Michel Ekman, Svenska Dagbladet.