Öyvind Fahlström

Omslag bord

Bord
Dikter 1952–55. 

Öyvind Fahlström
Häftad. Stort format.
ISBN 91-973454-4-X
Utkommen 1999
Ca Pris 175:- Vårt pris 120:-
SLUTSÅLD!

 

 

 

Öyvind Fahlströms legendariska diktsamling i nyutgåva. Jörgen Gassilewski skriver i efterordet: ”Öyvind Fahlströms diktning är en stark och i den svenska litterära kontexten närmast asocial brygd. Men min övertygelse är att den äger existensberättigande även idag och min förhoppning att den ska docka med den svenska litterära kroppen och om så bara droppvis – som olja när man vispar aioli – tränga in, väcka till liv och påverka.”

En dikt ur samlingen Bord:

Bobs inhägnad

 

 

Öyvind Fahlström

Öyvind Fahlström (1928-1976), bildkonstnär, journalist, radiomakare, filmare, dramatiker och poet var uttalat tvärkonstnärlig och ointresserad av att upprätthålla genregränser.
Från början av 1960-talet var han verksam främst i USA. I sina ”spelmålningarna”, t.ex. The Cold War (1963–65), var bildelementen flyttbara. Som författare var Fahlström på 1950-talet en pionjär för den konkreta poesin. Legendariskt är hans manifest för konkret poesi: ”HÄTILA RAGULPR PÅ FÅTSKLIABEN”, som ingår i samlingen Bord.

Pressröster om Bord:

Öyvind Fahlströms poetiska arbete har en självklar aktualitet idag, då vi tenderar att bortse från form till fördel för innehåll, sedan konceptets IQ blivit viktigare än den konkreta, konstnärliga gestaltningen. Fahlström för oss tillbaka till formandets och förvandlingens grundläggande magi.

Ingamaj Beck i Aftonbladet