Kristofer Folkhammar

Kristofer Folkhammar är född 1983 och bosatt i Malmö. Han är verksam som poet, prosaist och kritiker, bland annat på Aftonbladet. Debuterade med romanen Isak & Billy (Natur & Kultur 2011). Romanen Är det barnen, baby? (Natur & Kultur 2020) nominerades till Tidningen VI:s Litteraturpris.

Foto: Samuel AD Martín

 
 

Kristofer Folkhammar
I takt, inatt
Dikter
Med teckningar av Leif Holmstrand
ISBN 978-91-85725-52-6

Cirkapris 249:- Vårt pris 180:-

Utkommen 2020

Kristofer Folkhammars nya diktbok är en minimalistisk och rytmiskt komponerad samling. Ett “Vi” försöker locka till sig ett “Du” genom ramsor och rim. Här finns gemenskap och underkastelse, sjukdom och lust. Köns kära besvär och en mans varma famn i nattens djup. Allt till tuschteckningar av konstnären Leif Holmstrand.

Låter dig sakta
in i delarna
en takt
för de långa kvällarna
som fäster i tankarna
ska ner i ditt spjäll
 
 
Pressröster om I takt, inatt:

Där Folkhammar låter språket genomgå ett bad av riter, ritar Leif Holmstrand i boken oroligt tuschtecknade kroppar i upplösning, kroppar som ger sken av att härbärgera unga viljor som löper amok. Dessa bilder förstärker den oro som orden förmedlar. Här härskar något fördärvligt, men samtidigt helt inbjudande.

Bernur

Det är möjligt att ramsorna inte bara fungerar som lockrop. Jag leker med tanken att de är en slags besvärjelser, och läser dem sedan högt. Det hjälper mig att koppla bort intellektet, dikterna öppnar sig. Jag underkastar mig således ramsornas magi och dras med in i dimman. I takt, inatt. (…) Så för all del: läs denna bok och läs högt! Jag lovar er, ni kommer finna det suggestivt och trösterikt, så här i pestens tid.

Erik Bovin i Opulens

Jag minns inte när jag sist läste så bra svensk poesi om sex och sexualitet. Folkhammar skriver mörkt, tätt, ömt och tungt, men humorn från ”Magisterlekarna” glimmar också till ibland. Och den kärlek han skildrar är rymligare än den tvåsamma. Det är inte en enda man hans sångare längtar efter, det är varandra.

Martina Lowden i Sveriges Radios Kulturnytt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poesiformens disciplin tvingar Folkhammar att konfronteras med vidden av sin begåvning. Det hörs så tydligt i dikterna: han har den ofrånkomliga genmutation, eller vad det nu är, som skapar en författare. Oförmågan att skriva utan att slå undan benen för sin läsare och försätta henne i hjälplöst tillstånd. Tills hon reser sig igen, förklarad. Mäster Holmstrands förtvivlade illustrationer ropar varningar mellan sidorna, men det är för sent. En nödvändig poet har landat. 

Martina Montelius i Expressen